voeding

De hond is van nature een Carnivoor, vleeseter. Juist hierdoor ben ik me gaan verdiepen in BARF, wat staat voor Bones And Raw Food.

Voorheen heb, ook ik, mijn honden altijd brokken gevoerd, zelf een brok van een A-merk. Toch was er altijd wel iets waardoor ik dacht er klopt iets niet, waarom een van nature vleeseter droge geperste brokken voeren. Brokken die ze naar mijn idee niet echt met veel smaak op aten, maar bij gebrek aan beter niet anders konden. Als je je echt gaat verdiepen wat er zoal in de brok verwerkt zit, dan kan je niet anders meer dan overstappen op rauw vlees. En dat heb ik dus ook gedaan. Sinds eind 2009 ben ik me meer gaan verdiepen in BARF en heb daar nog nooit spijt van gehad. Waarom je hond niet gewoon zijn natuurlijke voeding voeren.? Ik ben er zeker van dat mijn hondjes erg dankbaar zijn!

      

De maaltijden van mijn honden stel ik volledig zelf samen. Ik maak per voedingsbeurt een menu van Vleesbotten, spiervlees, orgaanvlees, en diverse bij producten. Ik zal hieronder zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat dit precies inhoud.

Vleesbotten,wat versta je daar nou eigenlijk onder?
Vleesbotten zijn botten die nog redelijk dik bevleesd zijn. Denk hierbij aan kippen/eendennekken, kipkarkassen, parelhoenvleugels, maar ook zalmkoppen, konijnkarkas, hazenrug en geitenribben. Maar nooit dragende botten van grotere dieren, zoals poten van runderen en schapen etc. Deze botten zijn dusdanig hard en hierdoor slijten de tanden te snel, daarnaast zijn die grote botten minder goed verteerbaar. Ook botten van oudere volwassen dier zijn harder en daardoor minder geschikt.

Daarnaast voer ik nog spiervlees, zoals rund, lam, paard, eend, hert, haas, gans, schaap,sardientjes, makreel, haring, zalmsnippers etc. Hiervoor kan je eigenlijk al t vlees geven dat wij ook eten, maar ook gerust afsnijsels wat niet niet verkocht kan worden. Belangrijk is dat je nooit varkensvlees aan je hond voert!! Ondanks dat de varkens al jaren niet meer besmet zijn met de ziekte van Aujeszk, kan varkensvlees dus toch deze bacterie bevatten waar je hond van kan overlijden.Daarnaast voer ik nog orgaanvlees zoals runderhart, lamshart, rundernier, lamsnier, kippenmaagjes, lamslever, pens, long, kippenhartjes, milt, hersentjes. Orgaanvlees zit boordevol goede voedingstoffen en heeft een licht laxerende werking wat dus een goede combinatie is met de vleesbotten die dus een stoppende werking hebben.

Daarnaast krijgen mijn honden iedere dag gepureerde groenten door hun vlees. Eens per week kook ik een mix van diverse groentes, die ik vervolgens pureer en in kleine bakjes of ijsblokjes houdertjes in de diepvries stop. Iedere dag haal ik zon bakje eruit en verdeel dat over hun maaltijd. De groentes die ik hoofdzakelijk gebruik zijn: sperziebonen, witlof, andijvie, spinazie, kolen, aubergine, courgete, andijvie, broccoli, peultjes, bietjes, worteltjes, knoflook etc. Liever geen prei en ui daar deze licht giftig zijn voor de hond. Daarnaast voer ik bijprodukten zoals, noten en zaden, zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaadjes, lijnzaad ed. Ze eten twee keer in de week een rauw ei, die ik met schil en al geef voor extra kalk. Daarnaast voer ik een paar keer week een beetje rijst of pasta ed wat over is. wel altijd zonder zout.

Let op: Macadamia noten, avocado, druiven, rozijnen, chocolade is giftig voor de hond.

      

Dagelijks eten ze ook wat fruit. Zodra ik aan tafel ga zitten met een grote schaal fruit, verzamelen de honden zich om mij heen, ze weten dat het fruittijd is en zijn daar echt gek op! Vooral appel, banaan, kiwi, mango, annanas zijn favoriet. Voer echter nooit druiven en of avocado, die zij giftig voor je hond. Tegen druiven bouwen ze een allergie op en kunnen er aan overlijden. Avocado kan nierfalen veroorzaken.

Hieronder een leidraad van een menu dat ik voer en de hoeveelheden:

Ik voer mijn honden 2,5% van hun lichaamsgewicht, dat ik verdeel in:
40% vleesbotten, 30% rauw vlees, 20% orgaanvlees, 10% groente

BV mijn Enza, weegt 40kg en krijgt 2,5% van haar gewicht te eten per dag.
Dat betekend dus dat zij 1000 gram per dag in totaal aan BARF eet.
Dat verdeel ik in:

40% vleesbot is dan 400 gram
30% rauw vlees is 300 gram
20% orgaanvlees is 200 gram
10% groente is dan 100 gram

       

Als men BARF voert is het belangrijk minimaal 4 verschillende diersoorten te voeren per maand, zodat de honden alle verschillende stoffen binnen krijgen. Het is dus zeker ook belangrijk om je hond Wild te voeren.

Ik geef hieronder een voorbeeld van een weekmenu:

Maandag: Konijnkarkas, sardientjes, runderhart/rundernier
Dinsdag: Parelhoenvleugels, hertenvlees, lamslever
Woensdag: Geitenribben, lamsvlees, runderpens
Donderdag: Kippennekken, runderkopvlees, lamshart/lamsnier
Vrijdag: Eendkarkas, zalmsnippers/kop, kippenmaagjes
Zaterdag: Lamsstrotjes, paardenvlees, kippenorgaantjes/lamslong
Zondag: Runderstrot, kalkoenvlees, lamspens

Dit menu wisselt per week van diersoort enz. Ernaast voer ik dan uiteraard de groenten, zaden, noten, rijst etc….

Als men voor het eerst wil starten met voeren van BARF, is het zeer raadzaam niet zomaar iets te gaan doen of ondoordacht te gaan voeren, daar het zeer belangrijk is de juiste hoeveelheden aan te houden zodat je hond de juiste voedingstoffen binnen krijgt. Zeker bij jonge opgroeiende honden is het raadzaam, goed te weten wat je doet, ze zouden anders gemakkelijk verkeerd kunnen groeien en daar problemen aan over kunnen houden. Zeker bij pups is het belangrijk te weten wat je doet, daar zij nog volledig in de groei zijn!

Veel informatie over BARF is te vinden op BARFplaats. Hier vind je tal van documetatie om je verder te verdiepen in BARF. Een aantal voorbeeld menu’s en handige adresjes om je BARF vlees te kopen.

Wil je graag meer info hebben over BARF en of KVV, ( kant en klaar vers vlees voer), benader mij dan gerust, ik help graag waar ik kan!

       

Waarom verse voeding beter is dat brokken, diner of blikvoeding?
De hond is van nature een hoofdzakelijk vleeseter, dus waarom zou je die droog korrels gaan geven…. Daarnaast zitten in veel brokken chemische antioxidanten om te voorkomen dat er bederf optreedt. De meeste brokken worden geconserveerd met BHA, BHT en Etoxyquine. Deze chemische antioxidanten mogen niet in baby en peutervoeding voorkomen, maar wel in puppy, volwassen en senior hondenvoeding. We horen steeds meer geluiden dat deze chemische antioxidanten en conserveringsmiddelen kankerverwekkend zijn. Of het toeval is of niet, maar ik zie en hoor toch veel honden om mij heen sterven aan kanker.

Daarnaast bevatten brokken zeker niet de beste ingrediënten die je jou geliefde huisdier zou willen geven. Veelal zijn de geringe hoeveelheden vlees die erin verwerkt zit, verreweg afgekeurd voor menselijke consumptie. Een hond kan granen maar loeilijk verteren en velen blijken allergisch te zijn voor granen, waardoor we een toename zien van huid en darmproblemen, diabetes en kanker.

Bij de bereiding van brokken worden alle ingrediënten zo dusdanig verhit dat je kan zeggen dat alles doodgekookt word waardoor alle belangrijke vitaminen etc verdwijnen uit de voeding. Deze worden naderhand in kunstmatige vorm toegevoegd aan het proces.

De hond is een carnivoor of te wel een vleeseter, let op! Een rauw vleeseter!!! zijn voeding hoeft dus totaal NIET gekookt te worden! Enkel met een rauwe voeding zal een hond dus alle vitaminen ed op een natuurlijke wijze op kunnen nemen.

Brokken zijn voornamelijk op de markt gebracht omdat het gemakkelijker is voor de mensen, en natuurlijk voor het gehele marketing plaatje. Helaas is daarbij geenrekening gehouden met het welzijn van de hond!

Het voeren van rauw vlees heeft vele voordelen:

Door het kluiven aan botten en scheuren aan lappen vlees blijft het gebit van de hond schoon. Door het etn nvan natuurlijke rauwe voeding krijgt de hond alle vitaminen ed binendie hij nodig heeft. De hond zal geen vieze stinkende vacht meer hebben. Door het eten van rauwe voeding krijgt de hond een sterk afweersysteem waardoor parasieten veel minder kans hebben .allergie problemen behoren in de meeste gevallen tot het verleden. Pups die opgroeien met rauwe vers voeding groeien vel lgelijkmatiger op en hebben daardoor minder last van groeipijnen. Daarnaast beleven honden die rauwe voeding eten veel meer plezier bij het eten dan honden die droge brokken eten. Er zijn teveel voordelen aan het voeren van rauwe voeding. Daarnaast wil iedereen toch het beste voor zijn trouwe kameraad!

Hieronder een aantal linken waar men KVV en BARF kunt bestellen, of meer info kan vinden:

           

    v